Fantastični svet Trčka Zgibonje
logo

Main Menu
Home
--------------------
Posao
Specijali
Putopisi
Muzika
Favoriti
Horizonti
--------------------

Exit 2005.
EXIT 2005.
Kiša, blato i... politika
Istini za volju, bilo je i muzike...
1. dan
Архангел - тга за југ
Festival je odlično počeo. Melodični gosti sa juga uz primetno bolje ozvučenje nego prošle godine. Neparni ritmovi u prijatnoj julskoj večeri.
Laibach - super nastup, prepoznatljiva estetika, i dve Valkire
Ovde se nije znalo šta je bolje: zvuk, svetlo, koncept ili estetika. Jedino izvesno za mene, bilo je to, da je iz publike gledano, desna zanosna plavojka, nešto zanosnija od koleginice.
Zmajčeki, vedno en korak naprej.
Apocalyptica - klasičan Heavy Metal
Vrlo smela ideja akademskih gudača, uz nastup promenljive dinamike. Povremeno monotono, ali zanimljivo iskustvo.
Dubioza kolektiv - skandal amateri
Tužno je, što je dobro prihvaćenu muziku, pokvarila nepromišljena upotreba dnevne politike. O tom potom, nekom prilikom...
Rambo Amadeus - FAP mašina mora na prvu specijalu
Dugogodišnji glasni propovednik, prolazeći kroz dugotrajnu kreativnu krizu, (p)ostaje samo zabavljač. E, moj Veliki Učitelju, nastaviš li ovako, još malo, i bićeš samo krotitelj buva, pardon, Trutova. A možda je upravo to suština - showbizz-a.
2. dan
Earth, Wheel, Sky - tebe nisam sit kafano
Mešavina mađarske i orijetalne romske muzike kao odlična priprema za predstojeća uzbuđenja i napore.
Ian Brown - polu riba, polu devojka
Poslednja kamena ruža (pre)malo utehe pruža, dok pljusak počinje...
... but we are made of stone.
Garbage - dal' sam srećan kad pada kiša?
Iskisli do gole kože, odolevajući pre jesenjem nego letnjem pljusku, pošteno smo zaslužili dopadljivu svirku i brigu Shirley M. & co. da ne nazebemo. Onda su nam nazdravili (viskijem), slikali nas (sebi za uspomenu) i otišli (za Pariz).
3. dan
Luis - dok pljušti u ritmu timpana
Ovlaš sam zakačio ćelavog čiku u spavaćici, očajnički tražeći sklonište od nevremena.
Slayer - bakljada na tri bisa
Pred armijom poklonika, speed metal para utrobu, kiša 'ladi glavu, a blato se lepi, gde stigne. Tu se skače, skandira, pale baklje... Drugi mogu samo da im zavide, Metalci su najvernija i najiskrenija publika, a ni Slayer sa nije štedeo. Džaba ti kišo, HM ne mož' da zarđa.
Ladytron - izvin'te, a gde vam je zvuk?
Liverpool-ske cice u crno obučene, u dr Martens obuvene: Laibach za decu, pardon, početnike? Dal' zbog kiše, nespretnog tonca ili HM prethodnika, deluju, nekako, neubedljivo, skoro uplašeno. Iskreno, mnogo više sam očekivao.
Eyesburn - mir i ljubav svima
Lepo sam se naskak'o, onako pokis'o, u potrazi za toplotom. Više volim kad liče na RATM, nego Black Uhuru, al' nek' ide život.
4. dan
Edo Maajka - Meedo, Meedo, Meedo!!!
Konačno, ponovo sija letnje Sunce. Bucko Bosanac se znoji, dok pičkara negativce, napušava dušmane, i jebe majku politici. Slušam njegovu tužnu ispovest, a preživljavam sopstvenu (mada, na prvi pogled nemaju dodirnih tačaka). Pošteno brate, mislim da smo se razumeli.
Esma Redžepova - soske nervoza, akana
Pošto se program preklapa, stig'o sam na sam kraj, da osetim malo od opšteg veselja. Esma je jedna vesela žena, veseli su joj i prateći muzičari, a okolo - publika sa kezom oko glave. Tako je to, nemož' sve u životu.
Vroom - izgleda da su The Dutsuns bili bolji izbor
Onako, izletnička atmosfera. Sedim na poljančetu, i slušam muziku na pola nagluvog uva, k'o da nastupa neki KUD na prvomajskom uranku.
Disciplina A Kitshme - zreo za penziju ili Kojo izvini
Ono što je nekad bila revolucija, sada je refren za tehno-poskočicu: u modi je neka druga buka. E, moj Zube Zeleni, ubi te gangrena komercijale.
The White Stripes - žena ti je sestra, sestra ti je žena,...
Čekali smo, i dočekali zvezde. Lažni bata i seka, bivši supružnici i, pre svega, poslovni partneri, ponašali su se kao veće face, nego što to objektivno jesu. Džaba Jack-u što mlati sve po starom kraju, i voli Nikolu Teslu, džaba Meg što ne nosi brus, i ima, neki bi rekli, teške, seljačke, sise - svega sat svirke, sve sa bisem, malo je.
I šta reći nakon svega: lako bismo sa kišom i blatom, da nije bilo politike. Ovako... jedva sam i ovo uspeo da sročim.
 

design by Trčko Zgibonja